A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

D, mint deszkalavina

2011.09.25. 22:41 hideinit

A lavina a hegyek világának egyik legkiszámíthatatlanabb, éppen ezért legrettegettebb veszélyforrása. Túléléséhez sokszor szerencse kell.  A hógörgetegnek nemcsak súlya, de sebessége is félelmetes lehet. A hó megindulásást jellegzetes hangrobaj kíséri.

Általában nagy hőmérsékletingadozáskor lehet rájuk számítani: a hirtelen felmelegedés és a hirtelen lehűlés is előidézheti. A havat saját súlya is leszakíthatja, szerencsétlen  esetben azonban síelők, hegymászók is megindíthatják a folyamatot.

Kialakulásuk és állaguk alapján többféle lavinát különböztetünk meg. A szárazlavinák rendkívül gyorsak (100-300Km/h), és a hótömeg előtt kialakuló nagy légnyomás fákat képes kicsavarni helyükről. A nedveslavinák sebessége általában 100km/h alatt van, viszont ezeknek hatalmas tömegük pusztító. 

A lazalavinák egy pontból indulnak ki, azonban lefelé haladva útjuk szélesedik. A deszkalavina esetében egy összefüggő hóréteg szakad le. A Cho-Oyu expedíció tagjainak ez utóbbi típus okozta a fejfájást. Az erős szél ugyanis a hó tetejét megkeményítette, ami bármikor megcsúszhatott az alatta lévő laza rétegen. Zsolt az alaptáborból folyamatosan fotózta a hó felszínét, így latolgatva a csúcstámadás esélyeit.

  

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás cho oyu lavina expedíció erőss zsolt deszka lavina alaptábor

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr193256504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása