A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

K, mint kimerültség

2011.10.03. 22:37 hideinit


A csúcstámadás olyan, mint a 100 méteres sprint az atlétikai versenyszámok közül - nyilatkozta egyszer nekünk Zsolt. Sokáig készülsz rá, de csak két napod van, hogy megmutasd, mit tudsz.

A hegymászásban a kimerültség nemcsak nagyfokú fáradtságot jelent, de sajnos számos esetben halálos tényező is lehet. Zsolték idei csúcstámadásakor a Lhotsen egy baszk csapat több tagja csaknem odaveszett, amikor kimerültségükben nem tudták elérni a táborukat, és a szabadban éjszakáztak. A hegymászásban létkérdés, hogy a mászó be tudja osztani az erejét a véghajrában. Emellett folyamatosan kontrollálnia kell önmagát, és észre kell, hogy vegye a fáradtság jeleit. Ez a fajta önismeret azonban csak nagy rutinnal szerezhető meg. Zsolt 30 mászással töltött éve, már kellő biztonságot ad ehhez.

Ami a hegymászóknak a csúcstámadás, az a filmkészítőknek a filmbemutató. Rengeteg, sokszor több éves munka után az utolsó simításokat végezzük, hogy a közönség a legjobbat kaphassa. Két nappal a bemutató előtt így talán megengedhető nekünk, hogy magunkhoz ragadtuk a mikrofont, de csak azért, hogy párhuzamokat keressünk saját és a hegymászók élete között. Persze nálunk mást jelent a kockázat. Nem könnyű ez a pár nap, de ezen múlik minden. Izgalom, féltés, remény, végső energiatartalékok. De van példakép előttünk.

Szólj hozzá!

Címkék: kimerültség erőss zsolt csúcstámadás a hópártduc talpra áll

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr953276605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása