A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

M, mint mozgáskorlátozottság

2011.10.06. 10:48 hideinit

A magyar kórházakban közel négyezer amputációt végeznek évente, aminek nagy százalékára cukorbetegségből és dohányzásból eredő érszűkület miatt kerül sor. Az amputációknak kevesebb mint 20 százaléka történik baleset miatt. Problémát jelent, hogy a legtöbb esetben a sebészeti beavatkozást nem követi orvosi rehabilitáció, mely folyamat segítségével a beteg megtanulja feldolgozni veszteségét, illetve megtanulja használni az új életéhez szükséges segédeszközöket (protézis, kerekesszék).

Szemléletbeli különbség, hogy míg a nyugati országokban a sérültek egyre ritkábban kérnek a protézisekre esztétikai burkot, ezzel is büszkén mutatva, hogy képesek ilyen hátránnyal is teljes életet élni, addig hazánkban a legtöbb beteg kéri az esztétikai elfedését testi hibájának.

Zsolt szerint a mozgáskorlátozottság elsősorban mentális, nem pedig fizikai fogalom. Ha a tudat mozogni akar, akkor előbb-utóbb reaktiválja a testet.

Szólj hozzá!

Címkék: erőss zsolt mozgáskorlátozottság

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr353282073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása