A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

R, mint rehabilitáció

2011.10.28. 18:07 hideinit

Orvosi, pedagógiai, pszichológiai, foglalkoztatási és szociális: ez a rehabilitáció öt területe. Zsolt az amputáció után két hónapot az Országos Orvosi Rehabilitációs intézetben töltött.

A rehabilitáció fogalma a latinból származik, a 'habilitas' valakinek valami iránti képességét, talentumát, jártasságát jelölte. A WHO megfogalmazásában jelentése: „olyan szervezett segítség, melyre egészségükben, testi, szellemi épségükben tartósan, vagy véglegesen károsodott emberek rászorulnak a társadalomba, a közösségbe történő visszailleszkedésük érdekében.”

Az orvosi rehabilitáció során az orvostudomány saját eszközeivel (diagnosztika, terápia, prevenció, gondozás) nyújt segítséget a fogyatékos és rokkant embereknek, hogy meglévő képességeik kifejlesztésével visszanyerjék önállóságukat, és képessé váljanak a családba, munkahelyre, társadalomba való beilleszkedésre.

Az orvosi rehabilitáció célja elsősorban az, hogy a beteg képes legyen önmagát ellátni, további célkitűzése pedig, hogy a korábban megszokott teendőit is végezhesse, illetve optimális esetben régi munkájában is helyt tudjon állni. A kezelés és ellátás abban nyújt segítséget, hogy a rehabilitálandó ember a társadalom hasznos, tevékeny tagjává váljék, s a társadalom, a közvélemény elfogadja másságát és ez által is kiegyensúlyozott alkotó emberré legyen.

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet  a komplex orvosi rehabilitációban az országban egyedülálló és úttörő munkát végző intézet .Falai közt évente több száz sérültet ápolnak és gondoznak az ország egész területéről. A hét mozgásszervi rehabilitációs fekvőbeteg osztályon közel 300 ágyon történik a betegek ellátása. Az intézetben a ma ismert legkorszerűbb eljárásokkal, módszerekkel igyekeznek gyógyulásukat, rehabilitációjukat elősegíteni, s felkészíteni őket a lehetőség szerinti önálló életvitelre, családjukat pedig a beteg fogadására. Az ingyenes ellátásra minden érvényes társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgár jogosult.

Baleseti Mozgássérültek
Erőss Zsolt ellátása a Baleseti Mozgássérültek Rehabilitációs Osztályán történt. Az Osztály országos hatáskörrel súlyos, többszörösen sérült, valamint baleseti amputált betegekkel foglalkozik, kisebb számban nagyízületi protézisműtéten átesett betegek rehabilitációját végzi. Szükség esetén lehetőség van olyan műtéti beavatkozás elvégzésére is, amely hatékonyan hozzájárul a beteg sikeres rehabilitációjához.
 Az osztályos ellátás mellett a betegeknek lehetőségük nyílik egyéni és csoportos tornára, bizonyos ergoterápiás kezelésekre, fizioterápiára, hidroterápiára és klinikai sportterápiára is, valamint szükség szerint igénybe veszik az Ortopéd Műszerész Műhely szolgáltatásait.
 A rehabilitációs csoport tagjai közül klinikai pszichológus, munkapszichológus, valamint szociális munkás is foglalkozik a betegekkel.

Amputáltak
Az Intézet tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az amputált személy/beteg rehabilitációját nagymértékben befolyásolja az alapbetegsége (amely miatt történt az amputáció), a meglévő kísérő- és társbetegségek, az amputáció kiterjedése és foka. Távozó betegeik jelentős része művégtaggal közlekedőképes, de előfordul, hogy a közlekedőképesség csak kerekesszékkel állítható helyre.
    A betegek ellátását segíti az Intézet egyedülálló, komplex fizio-, hidro-, ergo- és sportterápiás szakszemélyzete, akik sokszor sikeresen rehabilitálják akár a teljes végtagjaikat elvesztő pácienseket is.

Forrás: OORI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr13336697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása