A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

A, mint akklimatizáció

2011.09.16. 23:01 hideinit

Az emberi szervezetnek nagy tengerszint feletti magasságban alkalmazkodnia kell a ritka, kevés oxigént tartalmazó levegőhöz és a megszokottnál kisebb légnyomáshoz. Ezt az akár több hétig is elhúzódó folyamatot nevezzük akklimatizációnak. Zsolték csapata a Cho-Oyu hegyre való felmenetel előtt a Mount Everest alaptáborából túrákat téve edzette szervezetét. Ezalatt az időszak alatt folyamatos fejfájással, émelygéssel, étvágytalansággal küzdöttek. Ez az állapot néha az expedíció végéig is eltarthat, jó esetben enyhülnek a kellemetlen érzések.
A szervezet a megváltozott környezeti viszonyokra a vörösvérsejtek számának emelésével és a pulzusszám növelésével reagál, így tudja a szövetekben szállítani az oxigént. Az akklimatizáció során nem ritka a 120 szívverés percenként nyugalmi állapotban!!! Végzetes kimenetele is lehet annak, ha a szervezet nem tud hozzászokni a megváltozott körülményekhez.   
Az akklimatizáció egyébként talány: hogy képes-e valaki alkalmazkodni az 5000 méter feletti tartózkodáshoz vagy nem - pusztán az egyéni genetikai adottságoktól függ.

Filmünk operatőre, Tóth Zsolt rosszul vette a himalájai körülményeket, 10 nap elteltével sem lehetett nála ideális értékeket mérni, ezért le kellett jönnie a hegyről.
Erőss Zsolt szervezetének ugyanakkor olyan sajátos és szerencsés adottságai vannak, melyek jól bírják a magashegyi körülményeket, és könnyen alkalmazkodnak az 5000 méter feletti magasságokhoz. 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás cho oyu oxigén erőss zsolt hópárduc légnyomás hegyibetegség akklimatizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr353232984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása