A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

I, mint időjárási ablak

2011.10.01. 19:28 hideinit

Az időjárás az egyik legfontosabb tényező, ami befolyásolni tudja az expedíciók sikerét. Az akklimatizálódáson túl a hegyen eltöltött idő legnagyobb részét az teszi ki, hogy a hegymászók arra az ideális 2-3 napra, az úgynevezett “időjárási ablakra” várnak, amikor a hőmérséklet, valamint a szél- és csapadékviszonyok lehetővé teszik a csúcstámadást.

A Himalája nepáli-tibeti részén létezik monszun előtti, illetve a monszun utáni mászószezon (április-május, il,l szeptember-október). A modern hegymászás vakmerő kihívásai közé tartozik a téli, különlegesen kiélezett időjárási körülmények között történő expedíciózás. A csúcsok téli meghódításaira külön statisztikát vezetnek.

A monszun előtti időszak márciustól június elejéig tart. Ez egy relatív meleg és szélmentes periódus. Június elseje után a hatóságok már nem adnak ki engedélyt a hegyen való tartózkodásra. A monszun utáni időszak augusztus végétől kezdődik, és addig tart,amíg az expedíciók képesek megbírkózni a hideggel. A hőmérsékelt 5000 méter környékén 27 és -7 között változhat, a fenti régiókban 16 és -23 fok között ingadozhat.

A szél minden szezonban rizikófaktort jelent, ez a legkiszámíthatatlanabb tényező. A hegyen akár 70-200 km/órás szélviharok is keletkezhetnek, lehetetlenné téve a mászást. A 2010-es magyar Cho-oyu expedíció ideje alatti erős szelek olyannyira összepréselték a nagy hóterületek felszínét, hogy lavinaveszélyessé tették a felmeneteli útvonalat.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr883270559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása