A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

O, mint Ogre

2011.10.13. 11:42 hideinit

Az Ogre a nagyközönség számára Shrek-et, a kedves rajzfilmfigurát jelenti. A hegymászók számára azonban az Ogre egy 7285 m magas csúcs. Nem nyolcezres, de akad rajta kihívás: többek között a kétezer méter magas gránitfal. Több alpinista is gigászi küzdelmet folytatott azért, hogy feljusson rajta. Az aspiránsok közt ott találjuk a magyar hegymászás két csillagát, Erőss Zsoltot és a 2002-ben elhunyt Osváth Attilát.


kép:urbantitan.com

A legnagyobb hegymászólegendák a svájci Eiger északi sziklafalához kötődnek. Alpinisták tucatjai vesztek oda, miközben a hegyet ostromolták. Ugyanilyen legenda övezi a Pakisztánban lévő Baintha Brakk, más néven Ogre kétezer méter magas sziklafalát is. Az első expedíció 1971-ben indult, ám öt éven keresztül senki sem tudott eredményt elérni a magas szintű szikla- és jégmászó tudást igénylő falon.
1976-ban a brit hegymászás nagyágyúi, Doug Scott és Chris Bonington felmásztak a gránitfüggönyön, és elérték a csúcsot. A történet egyébként filmbe illik – a leereszkedés során Scott eltörte a lábát, Bonnington pedig két bordáját. Társaik – akik más úton próbáltak a csúcsra jutni ugyancsak pórul jártak, egy sziklaomlás súlyosan megsebesítette őket. A társaság vert hadként elérte az alaptábort ám itt nem találták a biztos menedéket jelentő sátraikat. Egy vihar elpusztított mindent. A sérült hegymászók napokon át segítség nélkül sínylődtek.

Az Ogre megmászása előrevetítette a hegymászás fejlődését. Az expedíciós technikát felváltotta az úgy nevezett alpesi stílus. Ezzel párhuzamosan az atletikus sziklamászó mentalitás kiszabadult a 20-30 méter magas sziklafalak világából és ma már ezek az alpinisták a Himalája csúcsain kísérleteznek. Jó példája ennek a folyamatnak a hegymászók legnagyobb elismerésének számító Piolet d’Or (arany jégcsákány) díj. Korábban szinte kivétel nélkül azok kapták az arany jégcsákányt, akik a nyolcezreseken másztak új utat, ma viszont a kombinált mászások tarolnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy mászatlan hegy ismeretlen falán jutnak fel a mászók, az extrém időjárási viszonyok, a magasság és a pihenő nélküli útvonalak veszélyének kitéve.  Az éjszakák ugyanis nem a mami pihe-puha ágyában telnek, hanem egy sziklapárkányon…

Osváth Atilla – a magyar hegymászás 2002-ben elhunyt titánja és Erőss Zsolt 1995-ben utaztak Pakisztánba, a cél az Ogre megmászása volt. A páros napokat töltött a hegyen, a kétezer méter magas gránitfalat átmászták, azonban csúcsra egy vihar miatt nem jutottak fel. A csúcshódítás elmaradása ellenére mégis az egyik legnagyobb hegymászó teljesítményt nyújtották az Ogrén.


Egyébként ha már ennyi szót ejtettünk rangos mászásokról, emlékezzünk meg az egyetlen olyan magyar hegymászó teljesítményről, amely szenzációt jelentett, és szinte minden rangos szakmai orgánum beszámolt róla. Ez pedig a Thalay Sagar volt, amit Dékány Péter és Osváth Attila másztak meg 1991-ben.

High Mountain Sports, 2000 augusztusi szám, angolból fordítva)
... Az északi falat 1983 óta több közismert próbálkozás után végül 1991-ben egy magyar páros, Dékány Péter és Ozsváth Attila mászta meg. A páros a középső kuloárt mászta alpin stílusban, de közvetlenül a csúcs alatti utolsó szakaszon, a gyakorlatilag állandósult porhólavina bombázás közepette, jobbra tértek ki a hordóalakú kuloárból (vegyes mászás 85 fokos jég/szikla 5+ -ig). Miután kiértek a felső táblára két napig vártak a tomboló vihar csendesedésére, majd kiharántoltak a normál útra és feljutottak a csúcsra. Ez volt valószínűleg az egyik legjelentősebb, valaha is véghezvitt alpin stílusú mászás az Indiai Himalájában, még ha a maga idejében nem is kapta meg az őt megillető elismerést...

A Hópárduc talpra áll című filmben Zsolt megemlékezik jó barátja, Dékány Péter elvesztéséről. A filmbe ugyan nem került be az az interjú, amiben Zsolt arról beszél, hogy Osváth Attila és Dékány Péter szemlélete és felkészültsége a mai napig milyen hatással van rá, de lehet, hogy ezt a részt egy „special edition” formájában később publikáljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: ogre erőss zsolt a hópárduc talpra áll

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr13299578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása