A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

H, mint hópárduc

2011.09.30. 11:40 hideinit

A Hópárduc címet az a hegymászó érdemli ki, aki a volt Szovjetunió területén található mind az öt hétezer méter feletti csúcsra feljut.
Ezek közül a Pamir hegységben található a 7495 méteres Ismail Samani-csúcs (régi nevén Kommunizmus-csúcs) a 7134 méteres Ibn Sina-csúcs ( korábban Lenin-csúcs), illetve a 7105 méteres Korzsenyevszkaja-csúcs. A Tianshan hegységben az öt hegy közül a legnehezebben mászható, 7439 méteres Pobeda (Győzelem-csúcs) és a 7010 méteres Khan Tengri (Lelkek Ura) található. Az öt hegyet eddig több mint 560 hegymászó teljesítette. Magyarországon egyedül Erőss Zsolt rendelkezik ezzel a címmel.

A hópárduc a legmagasabban élő macskaféle, 6000 méterig is felhúzódhat lakhelye. Előfordulási helye Közép-Ázsia. Értékes bundája miatt sokat vadászták, így veszélyeztetett faj lett. Ma körülbelül 4-6000 példány élhet a Földön. Vadkecskére, vadjuhra vadászik, 20-30 darabot elfogyaszt belőlük évente.

Zsolt expedíciói során egyszer már látott hópárducot.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr533267330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása