A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

E, mint expedíciós hegymászás

2011.09.26. 04:57 hideinit

A hegymászó stílusoknál megkülönböztetjük az alpesi és az expedíciós hegymászást. Az alpesi elsősorban Európában elterjedt, az alacsonyabb hegyeken alkalmazzák. Lényege, hogy a hegymászó egy nekifutással vág neki a csúcsnak és minden felszerelést magával visz.  Az expedíciós hegymászás elsősorban a Himalájában, illetve 6-7 ezer méteres hegységekben bevett gyakorlat, lényege a táborláncépítés. Mivel a magashegységek csúcsainak vidéke nagyon távol esik a civilizációtól, az alaptáborok megközelítése nehéz, nem ritkán 7-14 nap gyaloglással érhetők el. A hegyek mérete miatt a mászók táborokat építenek egymás fölé, és itt tárolják felszereléseiket, élelmiszereiket. 
  

Cho-Oyu alaptábor, 5700 méter
Az állomások közötti szintkülönbség általában 1000 méter. A hegymászók a hegyen való tartózkodásuk során a legtöbb időt az ötezer méter környékén felállított alaptáborban töltik, innen indulnak el akklimatizációs túráikra, és itt regenerálódnak, ha visszatérnek a magasabban lévő egyes és kettes (vagy akár hármas) táborból, ahol két-három napnál többet a magashegyi viszonyok miatt nem tudnak eltölteni.
A csúcstámadást általában a legmagasabb táborból indítják el, és csak kevés idő jut rá,  mert a szervezetet a 7000 méter fölötti extrém viszonyok már nagymértékben megterhelik. 

Cho-Oyu I-es tábor, 6400 méter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr33256847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása