A Hópárduc talpra áll

Másfél éven keresztül követtük végig Erőss Zsolt rehabilitációját a kórházi ágyától a himalájai csúcsokig. Ott voltunk a gyógytornákon, az ortopéd műhelyben, ahol a műlábakat tökéletesítette, és egy himalájai expedícióra is elkísértük őt. Blogunk egy A-tól Z-ig lexikonként működik, melyben szeretnénk azokat a fogalmakat összegyűjteni, melyek magyarázatra szorulnak a hegymászás világában nem ismerős embereknek, illetve néhány rehabilitáció során felmerült kifejezést is meghatározunk.

Friss topikok

  • Turul Török: Az előzőktől függetlenül szeretném támogatni a "Hópárduc alapítványt. Nincs bankszámlám, tehát kp-... (2019.04.08. 15:21) G, mint Gerda

É, mint élvonal

2011.09.27. 01:13 hideinit

A világon tizennégy darab 8000 méter fölötti hegycsúcs található. Mind a tizennégyet ezidáig 26 ember mászta meg. Az első az olasz Reinhold Messner volt 1986-ban, majd őt követte egy évvel később a lengyel Jerzy Kukuczka.  A kazah, dél-koreai, spanyol, lengyel és olasz nemzetekből egyaránt 3-3 hegymászó teljesítette az összes csúcsot, mely statisztika jól mutatja a sport országonkénti fejlettségét is. A lengyel hegymászás tradíciójának történelmi okai is vannak, mert ha a szocializmusban valaki hegymászó volt, akkor sportolás céljából engedélyezték neki a külföldi utakat. Kazahsztánban a sport elsősorban a hadsereg berkein belül fejlődik, sok hegymászó hivatásos katona.
Bár még mindig nagy küzdelem folyik az összes nyolcezres meghódításáért, a kereskedelmi expedíciók ma már pénzért gyakorlatilag bárkit feljuttatnak egy-egy csúcsra. Az igazi kihívásokat tehát már nem a megszokott útvonalon való megmászásokban keresik a sportolók, hanem az extrémebb körülményekben és helyzetekben. Ilyen szélsőséges körülményt jelentenek például a téli expedíciók, ahol nem ritka, hogy az alaptáborban mínusz harminc fokot mérnek. 

Ma már a hegymászás élvonalát nem csak a nyolcezres csúcsok jelentik, hanem az alacsonyabb, mászatlan hegyoldalak, amelyek a legextrémebb tűrőképességet és kockázatvállalást igénylik.

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás himalája erőss zsolt messner a hópárduc talpra áll

A bejegyzés trackback címe:

https://ahoparductalpraall.blog.hu/api/trackback/id/tr953259230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása